HAVREBRÖD
Det här receptet fick jag från Marie Gustafsson f d Svensson. Efter några missförstånd, fick jag till det, och brödet var fantastiskt gott. Den andra gången försökte jag mig på att hälla i lite mer mjöl, men det gick inte så bra. Den tredje gången blandade jag olika mjölsorter, då jag efter facebook-konversation med Marie fått reda på att det visst skall vara mycket mjöl... Det var bara det att hon inte skrivit det åt mig...
50 g jäst
12 dl vatten lite kallare än fingervarmt (om du väljer fingerljummet vatten, kan jästiden kortas ned)
1 msk salt
12 dl vatten lite kallare än fingervarmt (om du väljer fingerljummet vatten, kan jästiden kortas ned)
1 msk salt
2 påsar anisfrön
8 dl havregryn
6 dl vetemjöl
6 dl vetemjöl
6 dl dinkelmjöl
4 dl rågmjöl
Om du inte har en så stor bunke i t ex din hushållsassistent, kan du dela på satsen och få till två stycken bröd.
Om du inte har en så stor bunke i t ex din hushållsassistent, kan du dela på satsen och få till två stycken bröd.
Blanda vatten, jäst och kryddor i en stor bunke (7,5 liter).
Häll i resten av ingredienserna och blanda till en lös deg med en stor träslev.
Knåda inte, det är bara kladdigt och onödigt.
Lägg på ett lock och vänta i 2 timmar.
Knåda inte, det är bara kladdigt och onödigt.
Lägg på ett lock och vänta i 2 timmar.
Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.
Häll vetemjöl i kanten på degbunken och pilla loss degen från bunken och direkt i lite mjöl på diskbänken.
Knåda inte.
Dela degen i 4-6 bitar och forma lite slarvigt till långa ciabatta-baguetter, 2-3 på varje plåt.
Sätt ugnen på 250 grader.
Låt jäsa i 30 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda brödet i 15 minuter.
Sänk värmen till 150 grader och öppna luckan i 10 sekunder.
Grädda brödet i 15 minuter till innan det är klart.
Det här brödet är fantastiskt gott med bregott, lite ost och en mustig lins- och majssoppa till :-).