CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

torsdag 13 september 2012

TANKAR PÅ LÄRJEÅNS DALGÅNG

Äntligen kom jag ut på en morgonpromenad. Jag hade i o f s ätit min frukost för länge sen, men det var ett bra beslut att ändå gå ut. Solen sken och lockade ut mig. Faktiskt!

Jag tog en runda här i norra Kortedala. Jag såg en man pinna på med bra hastighet på både sina ben och promenadstavar. Pulsen var säkert hög, för han andades högt. Det får väl bli ett mål längre fram, tänkte jag, att jag också går med högre hastighet och tillåter min puls att arbeta lite hårdare under promenaderna :-).
Först och främst vill jag få en fungerande rutin för att bara ta sig utanför dörren samt att jag skall vara försiktig med smalbenen, så jag inte överanstränger dem det första jag gör!

Skorna, de gamla och välingångna, kändes dock superkonstiga imorse. De klämde och skavde, precis som om jag försökte stoppa ned uppsvullna fötter i förkrympta skor.

I o m att jag är ledig imorgon och det faktum att jag skall iväg och pyssla under hela helgen, vilket medför att jag och sambon inte kommer ut på en söndagspromenad, fick jag en tanke om att promenera till Angered, där min väninna arbetar. Vi skall nämligen luncha, och jag skulle vilja utforska Lärjeleden.
Det kanske inte är den bästa av idéer att göra det ensam, men å andra sidan så är ju Sverige ett fredligt land, så varför inte!

Jag skall undersöka hur lång sträckan är och hur pass lång tid jag skall räkna med att det tar mig att nå mitt mål. Det kommer nog inte att bli lätt, men det har nog ingen trott heller!

Det är dock något konstigt med själva ordet Lärjeleden. I min värld, tar den mig till Angred, men enligt den här kartan, skall jag promenera i Bergsjön och Kortedala... Skumt!
Den är i alla fall 9,6 km.

Vid närmare studier, fattar jag att den leden troligtvis heter Lärjeåns dalgång.
Slingrande å djupt nedskuren i en ravin. Magisk natur vid Storåsfallen.
Upplev lugnet i en stilla vandring längs Lärjeån. Den slingrar sig fram nära bostadsområdena i nordöstra Göteborg. Den trånga ravinen med djungellik lövskog avlöses då och då av öppnare landskap med böljande kullar där kor och hästar betar. Vattnet i Lärjeån är brunt av sand och lera från omgivande, gamla jordbruksmarker och mynnar så småningom ut i Göta Älv. På våren lyser branterna av vitsippor och fåglarna sjunger. På hösten är marken brun av löv och stillhet råder. I anslutning till leden ligger Angereds 4H gård med djur.
Nära Angered kan du vika av från leden och ta vägen om den dramatiska Gunnaredsravinen med Storåsfallen. De första trapporna leder sedan till Lärjeåns trädgårdar med ekologiska odlingar. Härifrån går du via Angereds gymnasium och Blå Stället till spårvagnshållplatsen. Vill du undvika de branta trapporna återvänder du istället till leden och Angereds Centrum med spårvagnshållplatsen.


Och varför jag ens kommit på tanken att gå Lärjeåns dalgångleden, är för att det finns skyltar om det vid Bergsjöns idrottshall, Geråshallen.

Nu när jag surfar vidare på nätet, ser jag tips om fem stycken unika vandringar i mitt område.
Kvibergs kyrkogård 
(Slipp bilar och övergångsställ utan att behöva söka dig till gropiga stigar i skogen. Kvibergs kyrkogård är med sina 130 hektar Göteborgs största och norra Europas näst största kyrkogård. Här finns natur, lugn och bra promenadvägar.
Kyrkogården invigdes 1935 och ritades av arkitekt Gunnar Asplund och Sven Ivar Lind. På kyrkogården finns krigsgravar där man sammanfört omkomna från båda världskrigen. På kyrkogården finns också ett lettiskt område och en yta för svenska sjömän. I området Dalen finns många muslimska gravar och där ligger offer från brandkatastrofen 1998 begravda.)

Villapaning i Utby 
(I Utby finns både pampiga trävillor och enkla småhus. Gör en byggnadshistorisk vandring genom detta villasamhälle.
Det moderna Utby växte fram i början av 1900-talet då kaffedirektör Anders Mattsson, inspirerad av den engelska trädgårdsstadsplaneringen, anlade en villastad i den västra delen av Utby. Hit lockades de göteborgare som ville bort från storstadens trängsel och osunda miljö. Stora nationalromantiska villor byggdes på relativt stora tomter.
Fortsätter man österut i Utby kommer man till Utby egnahem, ett område som började bebyggas på 1930-talet. Här var det självbyggeri som gällde. Staden stod för typritningar, byggmaterial och rådgivning. Husägarna bidrog med eget arbete. Husen och tomterna är små.)


Åvandring - Säveån
(En promenad längs Säveån kan börja vid Kvibergs broväg och sedan fortsätta i cirka 3,5 km tills man når Vagnmakaregatans 90 graders sväng i Utby. Längs vägen finns parkliknande villatomter, fallfärdiga ruckel och småbåtshamnar.
 ) och Lärjeån (55 km lång) (En lagom vandring för den promenadvane kan vara de dryga 7,5 kilometrarna mellan Lärjeholm (strax innan Hjällbo) och Lärjeåns trädgård (strax bortom Angereds centrum). I Lärjeholm finns laxtrappor och en brusande fors.)


I folkhemmets spår
Kortedala (Stjärnhus, punkthus, barnanpassat och många torg. Kortedala är en femtiotalsskapelse utan dess like – i princip hela Kortedala byggdes under detta årtionde. Arkitekturen kännetecknas av enkla avskalade former med omsorgsfullt utformade detaljer. Invändigt inreddes husen med moderniteter som sopnedkast, tvättstuga, elspis, varmvatten och badrum.
På en promenad genom Kortedala bör man inte missa Lyktan – en fd kiosk byggd på en upphöjd betongplattform som bildar en port till bostadsområdet Gregorianska gatan. Även trekantshusen på samma gata är värda ett besök. Den ovanliga trekantiga planformen är ett av 1950-talets många experiment. En fördel är att ingen lägenhet får det solfattiga nordöstläget.
För att få se hur en lägenhet såg ut när Kortedala byggdes bör man besöka Kortedala lägenhetsmuseum på Adventsvägen 1. Museet har öppet på helgfria söndagar kl 11–15.)


Med utsikt över stan - Gårdsten, Utby, Gamlestan/Bellevue
(På flera håll i nordost finns berg att bestiga för de som gillar utsikt.
Gårdstensbergen erbjuder utsikt över Angeredsbron, Göta älv och Hisingen.
Man kan också bege sig till Fjällbo Park i Utby. Fjällbobergen är populära bland landets bergsklättrare, men det är också här du hittar den bästa utsikten över Göteborg.
Även från berget mellan Gamlestaden och Bellevue är utsiktsmöjligheterna goda. I fjärran syns bland annat Läppstiftet, den röd- och vitrandiga skyskrapan intill Göta älvbron.)
                                   








0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill säga något :-).