CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

söndag 18 december 2011

Fakta från Sanna Ehdins matbok

FAKTA OM MAT:
  • Rätt mat gör mig piggare – vilket också får mig att tänka och arbeta bättre.(det här låter ju lovande)
  • Rätt mat gör att jag känner mig både mätt och lätt samtidigt som jag fylls med energi. Därmed får jag kraft att orka mer – t ex till en social samvaro förutom träning.(det där om att vara lätt efter maten lockar mig... ofta känner jag mig däst efter pizza, kebaber och stekt mat... jag somnar i soffan - vilket gör mig till en väldigt o-social person)
  • Rätt mat gör att sömnens kvalitet ökar. Jag blir heller inte sjuk lika lätt.(jag ser fram emot bra sömn och färre tillfällen av jag är nog sjuk-känslor... ibland känner jag mig förkyld - oftast är det på morgonen)
  • Rätt mat har en grundläggande inverkan på hälsan.
  • Rätt mat handlar inte om att minska eller behålla vikten. Rätt mat handlar om att få livslust och vitalitet.(yes - det där skriver jag under på!!!)



I dagens samhälle är det fullt möjligt att äta sig mätt på s k fel mat. Nackdelen med detta är givetvis att du inte får i dig tillräckligt med näring.
Om maten enbart skall tjäna som bukfylla, skapar det oftast en bakfylla, eftersom kroppens avgiftningssystem belastas med skräp - som sätter ner immunförsvaret och livsenergin. Du blir trött av att inte få i dig tillräckligt med näring. 
Du har också en benägenhet att få både huvudvärk, ledbesvär, förkylningar, irriterad tarm och allergier. 
Detta leder också till att du känner ett ständigt sug efter något.



BRA MAT-TIPS:
  • grönsaker
  • rotsaker
  • färskt kalkonkött
  • bönor
  • råris/quinoa
  • buljongtärning (utan transfetter)/fond (utan E:n)
  • kryddor (utan glutamat)
  • smör/bregott (ekologiskt)
  • grädde (ekologiskt)
  • stevia (naturligt sötningsmedel)

BRA KRYDDOR-TIPS:
de förhöjer smaken och är bra för immunförsvaret
  • vitlök
  • ingefära
  • gurkmeja
  • rosmarin
  • chili


TARMBAKTERIER
Se till att fylla på med hälsosamma tarmbakterier (probiotika) varje dag.

...

Det är bra om du ångkokar eller wokar maten istället för att steka den!

...
Istället för att falla i lågt blodsocker-fällan och köpa något väldigt onyttigt och snabblagat - kan du försöka planera dina måltider i förväg. 
Genom att börja kvällen med en s k IDF-soppa - inflammationsdämpande soppa - har du både mättat magens första-hunger samt sett till att få igång matsmältningen och enzymproduktionen på ett bra sätt. Du hjälper kroppen att tillgodogöra sig näringen, samtidigt som den minskar risken för överätning, då du hinner få igång mättnadskänslorna efter 15 minuter.  

Alla välfärdssjukdomar - inklusive övervikt och depression - har inflammation som gemensam faktor. Därför är det viktigt att äta mat som skapar god hälsa samtidigt som den främjar kroppens uppbyggnad, reparation och utrensning!

Tänk på att psyket drabbas lika hårt av näringsbrist och stress som kroppen. Så se till att ge det bästa till dig själv och din kropp!


IDF-SOPPA - VITLÖKS- OCH BROCCOLISOPPA
  • 10 st vitlöksklyftor
  • 2 msk kokosolja
  • 1 stor gul lök - sägs vara oerhört bra mot cancer....
  • 2-3 potatisar (eller någon annan rotsak - du kan variera efter behov)
  • 13 dl vatten
  • ca 600 g broccoli
  • 3 grönsaksbuljongtärningar (utan e-nummer)
  • 1 msk pressad citron
  • 1-2 tsk gurkmeja
  • havssalt
  • ingefära
  • spiskummin
Skala vitlöken och fräs hela klyftor i kokosoljan i en gryta. 
Skala och skiva löken och lägg i ringarna. Fräs 1 minut. 
Skala och skär potatisen i små bitar och lägg i. Häll på 6,5 dl vatten och låt koka i 10 minuter. 
Skölj och skär broccolin i små bitar, lägg dem i kastrullen. Lägg också i grönsaksbuljongtärningarna. Koka i 6 minuter. 
Mixa soppan med t ex stavmixer och fyll på med resten av vattnet för att få en bra konsistens. 
Värm soppan och rör ner citronsaft och gurkmeja. 
Smaka av med havssalt. 
Servera!



KOM IHÅG!
Det tar tid att integrera ett nytt tänkesätt i din vardag. Du har vant kroppen till att vilja ha skräpmat. Du kan träna om kroppens minne och få den att vilja ha något annat. Räkna med en period av 8 veckor.



VATTEN
Drick upp till 2 liter vatten varje dag!


HUR DU SKALL ÄTA
  • stressa av före maten
  • ät långsammare
  • tugga väl
  • drick inget under måltiden


ÄT INTE...
näringsfattig mat = söt eller fet mat:
  • socker
  • vitt bröd
  • chips
  • dåligt fett 


ÄT:
bra fetter = omega 3-fettsyror:
  • fet fisk
  • kallpressad linfröolja
  • en morot om dagen
  • citronfrukter (antiseptiska och antibakteriella)


Om du tycker att allt detta verkar vara jobbigt och helst vill slippa förändra ditt liv, kan du begrunda följande:

Rätt mat gör att:
  • riskerna för att insjukna minskar
  • du tänker smarta tankar
  • du är kreativ
  • du får bättre koncentration


  • mat är glädje
  • ät sakta
  • gör centrerade bukandningsövningar för att öka din närvaro och ditt inre lugn
  • släpp på kraven
  • fokusera på njutning
  • mat är självbalanserande


ATT FÖRBEREDA:

Planera för matlagningen genom att ha basingredienserna hemma. Kompletteringsköp ett par gånger i veckan. 
Gör mat för flera dagar i stöten. Gör gärna grytor, för då bevaras alla näringsämnen i grytan :-).

Börja t ex med att koka råris, lägg sedan till fisk och grönsaker - som du "ångkokar" över riset. På så sätt sparar du både på mängden disk och på miljön.

Köp gärna en rostfri gryta för ångkokning. Till stekning rekommenderas en gjutjärnspanna. Teflonpannor rekommenderas inte alls!!!




BASVAROR
FÄRSKVAROR
KRYDDOR



Olja (oliv, raps, sesam)
Äppelcidervinäger
Havregryn (ej snabb)
Maizena
Knäckebröd
Råris
Quinoa
Fullkornspasta
Bönor
Linser
Kakao
Stevia
Honung
Bakpulver
Buljongtärningar
Råriskakor
Bovete
Korngryn
Grahamsgryn
Fullkornsmannagryn
Dinkelmjöl  
Grönsaker
Groddar
Frukt
Bär
Kött (ekologiskt, frigående)
Fullkornsbröd
Surdegsbröd
Yogurt
Grädde (soja, havre)
Fisk
Rotfrukter
Ingefära
Kryddväxtkrukor
Vitkål
Tomatpuré
Krossade tomater
Mjölk (soja, havre)
Jornötssmör
Vitlök
Ägg
Smör/Bregott
Kokosflingor
Russin
Torkad frukt
Valnötter
Pistagenötter
Mandel
Vitlök
Ingefära
Gurkmeja
Kummin
Curry
Timjan
Basilika
Kardemumma
Kanel






TÄNK PÅ:
  • att blötlägga alla sädesslag före tillagning.
  • att frysa in tärningar av t ex kokosmjölk, tomatpuré, lågsockrad sylt m m.


FAKTORER FÖR GOD HÄLSA:
  • näringsrik kost
  • motion
  • vila
  • värme
  • beröring
  • goda relationer
  • utmaningar och avkoppling -> välbehag, lust och avslappning

KROPPEN:
  • Kroppen reparerar sig själv - tar bort det som inte fungerar - och bygger nytt hela tiden. Tarmslemhinnan t ex byts ut på en vecka. 
  • Djupandning gör att du kan styra kroppen i en positiv och avslappnande riktning. 
  • Bestraffande och skuldbeläggande tankar kan ge magknip, precis som dålig mat!!!


MOTION:
Om du inte rör på dig, tror kroppen att det är dags att börja avveckla verksamheten - vilket leder till nedbrytande processer.

Regelbunden träning ger bättre andning - och för varje procent du ökar i muskelmassa - kan du lägga på ett par år på livslängden. Minst 30 minuter måttlig fysisk aktivitet varje dag är "minimikravet".

Genom att du börjar motionera lite varje dag, får du igång kroppens självläkande mekanismer - samtidigt som du ökar välbefinnandet. 

Kvinnor över 40 - som aldrig motionerat - kan efter ett par månaders träning av dagliga raska halvtimmaspromenader sänka risken för hjärtinfarkt.

Att röra på sig är det snabbaste sättet att påverka hälsan i positiv rikning.



OMEGA 3-FETTSYROR:
  • fet fisk
  • fiskolja
  • valnötter
  • kallpressad linfröolja

Ovanstående livsmedel motverkar inflammation i lederna, hjärt-kärlproblem, depression, cancer, auto-immuna sjukdomar, tarminflammationer och migrän.


RÄTT KOST = MINSKAD DIABETESRISK
När man i Norge ransonerade socker och vitt mjöl, återgick befolkningen till sin vanliga kost - bestående av fisk, fullkorn och rotfrukter - resulterade detta i att färre människor utvecklade diabetes. (denna typ av läsning gör mig glad, då jag är väldigt skeptisk till både GI och LCHF - där man skall nästan utesluta rotfrukter... jag som älskar rotfrukter har ju svårt att tänka mig ett liv utan dem...)


LIVSSTILEN BYGGER HÄLSAN:

Skydd mot cancer:
fisk
frukt
kyckling
grönsaker (lök)


Hjärt-kärlsjukdomskydd:
antioxidanter (vitamin E, vitamin A)
betakaroten
omega 3-fettsyror (olivolja, rapsolja)


INTRESSANT:
regelbunden meditation hjälper tonåringar att sänka eller hålla ett bra blodtryck.



TA DET LUGNT MED FÖRÄNDRINGARNA!
Lägg till ett par förändringar per månad - för att orka behålla en hälsosam livsstil.

MINA FÖRÄNDRINGAR UNDER DECEMBER:
  • börja motionera - promenera på promenadbandet - minst 20 minuter om dagen!
  • uteslut socker och vitt mjöl ur din kost
  • laga bra mat - ta med till jobbet 
  • läs på om hälsobefrämjande aktiviteter

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill säga något :-).