50 g jäst
12 dl vatten lite kallare än fingervarmt
1 msk salt
0,5-1 dl brödkrydda (2 påsar anisfrön)
8 dl havregryn
Vetemjöl ??? kanske 8 dl???? annars kommer inte jäsningen igång… fega inte med typ bara 2 dl - för det går inte att röra i ”smeten” annars… du blir superkletig!!!
Blanda vatten, jäst och kryddor i en stor bunke (7,5 liter). (jag tog en 10 l-kastrull)
Häll i resten. Blanda till en lös deg med en stor träslev.
Knåda inte. Det är bara kladdigt och onödigt.
Lägg på ett lock och vänta i 2 timmar.
12 dl vatten lite kallare än fingervarmt
1 msk salt
0,5-1 dl brödkrydda (2 påsar anisfrön)
8 dl havregryn
Vetemjöl ??? kanske 8 dl???? annars kommer inte jäsningen igång… fega inte med typ bara 2 dl - för det går inte att röra i ”smeten” annars… du blir superkletig!!!
Blanda vatten, jäst och kryddor i en stor bunke (7,5 liter). (jag tog en 10 l-kastrull)
Häll i resten. Blanda till en lös deg med en stor träslev.
Knåda inte. Det är bara kladdigt och onödigt.
Lägg på ett lock och vänta i 2 timmar.
Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar.
Häll vetemjöl i kanten på degbunken och pilla loss degen från bunken och direkt i lite mjöl på diskbänken.
Knåda inte.
Dela degen i 4-6 bitar
och forma lite slarvigt till långa ciabatta-baguetter, 2-3 på varje plåt.
Sätt ugnen på 250
grader.
Låt jäsa i 30 minuter.
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda brödet i 15 minuter.
Sänk värmen till 150 grader och öppna luckan i 10 sekunder.
Grädda brödet i 15 minuter till innan det är klart.
Det här brödet är fantastiskt gott med bregott, lite ost och en mustig lins- och majssoppa till :-).
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Vad kul att du vill säga något :-).