CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

måndag 2 januari 2012

Vecka 1 - 2012


Målbildfokusering - januari 2012


Delmål 1:
Gå varje dag på promenadbandet, för att öka grundkonditionen samt sänka blodtrycksvärdet inför läkarbesöket i februari!

Vad vill jag?  
Jag vill för en gångs skull ta kontrollen och hålla mig på rätt väg, och inte ge upp när det blir för stressigt kring mig. Jag är viktig. Om jag inte sköter mig själv - orkar jag inte heller hjälpa eller finnas till för andra. 
Jag vill öka min självkännedom, för att i sin tur få bättre självkänsla. Jag vill hitta ett positivt sätt att se på mig själv, istället för att nedvärdera mig själv. Jag vill lyckas få fram mig själv genom denna process. 


Vad är mitt mål? 
Målet är att uppnå bättre hälsa genom stadig viktminskning och stadig ökning av muskelmassa. Jag vill motionera regelbundet och utmana mig till att göra saker jag inte gjort förut. Jag vill hitta en trevlig kvällsaktivitet, t ex dans.
Jag vill också i framtiden kunna välja och vraka bland fina kläder bland de "vanliga" storlekarna, istället för nöja mig med "tantkläder". 
Jag vill sluta gömma mig bakom den här kroppshyddan och ta ta reda på vem jag egentligen är och vad jag kan åstadkomma här i livet.


Vad är jag beredd att göra för att nå dit? 
Jag vill bli bättre på använda min tid till vettiga saker. Mina morgnar behöver inte bestå av flera timmars sittande framför datorn och teven. Det finns annat. Genom att förlänga promenad- och träningstiden på morgonen kan jag på ett aktivt sätt välja ett bättre liv.


Vad kan hjälpa mig på vägen? 
Jag vill hitta stödpersoner eller en stödgrupp som kan hjälpa mig att behålla fokus. Därtill vill jag hitta intressanta böcker, levnadsberättelser med mera för att inspirera mig. 
Jag kan också tänka på de personer som har sämre förutsättningar än jag och ändå lyckats med det de företagit sig - och ta styrka och mod därifrån.


Hur kommer jag att må när jag har nått mitt mål?  
Jag kommer att känna mig fri från skuld, dåligt samvete och sockerbegär. Jag kommer att vara piggare och gladare.


Är det bra för min framtid och min omgivning att genomföra mitt mål?
Det är definitivt bra för min framtid och omgivning att jag har bra hälsa. Jag tror att jag kan åstadkomma underverk, bara jag bestämmer mig för det. När jag väl har bestämt mig för något, har jag för vana att göra en djupdykning för att lära mig "allt", för att känna mig nöjd med mindre. Se t ex på min ambition att lära mig finska bättre. Jag läste 50 poäng på universitetet och sedan lärde jag ut det till svenskar på Medborgarskolan. 
När jag ältade saker på mitt förra jobb, ville jag hitta en ventil för att hantera det, och då började jag att pyssla - scrappa. Jag försökte följa den allmänna vägen, men hittade min egen stil. 
Jag ville gärna lära mig mycket om både produkter och tekniker, och till slut fick jag jobb som butikspersonal. 
På så sätt har jag faktiskt förbättrat möjligheterna för att slippa skuld kring mig själv. 


MÅNDAG:
Jag vaknade av sambons väckning. Jag försökte sova lite till, men något störde mig utifrån... Musik, eller prat av något slag. Inte ens öronpropparna hjälpte.
Jag gick upp långt före jag brukar men tänkte att jag tar vara på tiden och gör några julkort :-). Jag kom ju igång igår igen, så det är lika bra att rida på vågen när väl lusten finns :-).
Jag promenerade 34 minuter3,9 km/h i hastighet.
Jag har druckit en massa vatten idag, så det blir nog att jag får springa på toaletten massor av gånger resten av dagen.

Till frukost blir det en smörgås med kokt ägg och avocado. Jag äter några tomater vid sidan av och dricker nyponsoppa till.

Till lunch blir det pruttskapande kålrotslåda (jag skall köpa keso att ha till). Middagsmaten har jag inte bestämt ännu.  

Jag fick ett jättefint mejl från en läsare som ville delge sin resa för att i sin tur peppa mig på min resa... Jag är oerhört glad och tacksam för detta. 
Tack Tina!
...


Visionen om berget bjuder inspiratören Ulrika Gabriel på... Det är lite så jag tänker också... Och tänk när jag i verkligheten orkar ta mig upp för ett berg... Det ni!!! 


...

Golfbollar, stenar, sand och kaffe i en glasburk... 
golfbollar = familj, hälsa, vänner och annat viktigt
stenar = hem, jobb, bil
sand = allt annat - småsakerna i livet
kaffe =


Ditt liv kan se olika ut beroende på vad du fyller burken (ditt liv) med först... Om småsakerna får störst utrymme, har detta en direkt inverkan på din hälsa och annat...
Tänkvärt!!!

TISDAG:
Jag vaknade vid halv sju (börjar senare idag) och drack som vanligt vatten innan jag satte igång. Ibland kan jag gå på toaletten och göra stort A före promenaden och ibland inte. Det är alltid skönast att ha det gjort innan... Jag är livrädd för att behöva bli A-nödig på en ute-promenad. Vart skall jag då ta vägen....??? 
Det gäller att få iordning tarmen, så att jag och den är synkroniserade. Och efter gårdagens kålpudding var jag helt slut i tarmen. Det var ett jädra pruttande och toa-besökande. Jag vet inte om det är positivt eller negativt...


Jag bestämde mig för att gå 40 minuter idag. Jag glömde ta magnesiumtabletten före promenaden, så efter 20 minuters promenad på 3,9 km/h i hastighet, började det dra i höger yttervad
Jag stannade bandet och tog en tablett för att sedan fortsätta promenera. Jag sänkte farten till 3,7 km/h för att sedan ta fram lite SISU (finsk urkraft)Jag föreställde mig också gående uppför det mentala berget.

Perkele, sa jag till mig själv. Jag sade det ett par gånger till och med. Och så fick jag lite kraft att fortsätta. 
Jag gick i ytterligare 20 minuter. Jag ökade på till 3,9-4,0 km/h för att känna att det var en bra promenad, trots allt. 
Perkele! Nu är det inte dags att ge upp!
Det är dagens mantra, det :-).


Till frukost blir det en fralla med dinkel, hela korn m m - kalkon och ägg samt nyponsoppa och tomater. 

ONSDAG:
Jag väcktes klockan 06:00 och sen var det bara till att dricka vatten och ta en magnesiumtablett. Jag promenerade 40 minuter på hastigheter mellan 3,9-4,1 km/h. Sakta men säkert ökar jag på promenadtiden. Det enda som tar ned humöret är den lågpulserande musiken jag valt. Det blir till att byta ut några låtar mot mer dansanta sådana, så att man får lust att ta i lite mer. 

Det positiva är att jag börjar känna mig lite mer svettig i pannan än förut...  Jag har alltid haft svårt att svettas - jag blir mer högröd i ansiktet...

FRUKOST:
havregrynsgröt med frukt och bär samt ett kokt ägg.

TORSDAG:
Detta upptar mina tankar nu.
Jag drömde att jag vaknade till av att det helt plötsligt fanns främmande människor i min lägenhet som skulle börja mäta och greja. Jag ifrågasatte hur de kom in och varför de inte ringt på klockan för att bli insläppta, men de bara fnyste åt mig. Efter ett tag upptäckte jag en massa säckar och bröte i vardagsrummet och på balkongen och strax därpå upptäckte jag sambon. Jag fick budskapet att jag skulle bli lämnad ensam. Jag försöker resonera med mig själv i sömnen om att det blir till att göra en massa justeringar i livet för att få det att gå ihop. Och jag fattar inte riktigt vad som hänt. Jag försöker få till ett samtal men lyckas inte riktigt. Jag försöker anpassa mig till situationen. 


INSIKT:
Jag tror att en av mina rädslor här i livet är just att bli lämnad ensam. Jag har ju blivit lämnad som barn och blivit placerad i både barn- och fosterhem för att föräldrarna inte kunde ta hand om mig. Detta är något primärt svårt för mig att hantera. Att jag inte gick upp i atomer vid mammas bortgång, beror säkerligen på att jag bor i ett samboförhållande. Hade jag varit ensam, hade det nog också varit en helt annan femma. Det är nog bra att bli påmind om att bli tacksam för det man ibland tar för givet. Jag tror också att jag upplever att jag inte kan kommunicera med en viss människa, vilket troligtvis sätter igång osäkerhetskänslorna - som bearbetas i drömmen på detta sätt.


Jag vet inte riktigt vad som får mig att drömma så... Kanske är det några misstag på jobbet som triggar igång misslyckandekänslan i mig. Eller kanske är det svårigheten med att "gå ned i vikt", fastän jag gör allt för att undvika sötsaker. Kanske är det en blandning av alltihop. 

Jag vägde mig igår och än så länge har jag inte gått ned något. Jag känner mig dock piggare, starkare och gladare - och det var ju faktiskt syftet med hela omställningen. Det är dock tråkigt att jag inte märker av något i kroppen. (Läs längre ned... förklaringen till mycket - tror jag)


INSIKT: 
Jag är farligt nära att låta tvivlet sätta krokben för mig själv... Jag vägde mig på en mekanisk våg idag, och det såg ut som att jag stod kvar på ca 110 kg. Deppigt värre! Utebliven viktminskning är dock inget ovanligt, för vid tidigare tillfällen när jag försökt att gå ned i vikt och gjort allt i min makt - har jag heller inte gått ned. Det är märkligt det där, att fastän jag börjar röra på mig och fastän jag slutar äta sötsaker - så kommer inte viktminskningsprocessen igång. Jag antar att jag är en av de där människorna som måste motionera mycket för att det skall bli resultat. 


INSIKT:
Då har jag blivit klokare på den punkten, och får helt enkelt anpassa mig till detta faktum!
Kanske är det nu jag prövas i min övertygelse. Och kanske är det dags att följa ett av många fina uttryck jag hittat längs vägen... 


Det finns inget hinder som du inte kan övervinna, ingen utmaning som du inte kan anta, ingen rädsla som du inte kan övervinna, oavsett hur omöjligt det ibland kan verka.
Erin Brockowich.
Det är aldrig för sent att bli den du skulle kunna vara.
Den bästa förberedelsen för imorgon är att göra ditt bästa idag. 


Det är inte vad du är som håller dig tillbaka, utan det är vad du inte tror att du är.
 
The difference between who you are and who you want to be… Is what you do. Skillnaden mellan den du är och den du vill vara är det du gör.  
Don’t let yesterday take up too much of today. Låt inte gårdagen ta upp för mycket av idag.
 
If it is important, you will find a way. If not, you will find an excuse. Om något är viktigt för dig, ser du till att lösa det. Om inte, så ser du till att hitta på en ursäkt.   

Livet består inte av att vänta ut stormarna. Det handlar om att lära sig dansa i regnet.Det högsta är inte att aldrig falla, utan att resa sig efter varje fall.

Det viktigaste är inte varifrån man kommer, utan vart man är på väg.

Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself. Livet handlar inte om att finna sig själv. Livet handlar om att skapa sig själv.

Life is a journey – and only you hold the map. Livet är en resa, och du är den enda som håller i kartan. 

When life puts you in tough situations, don’t say “why me?”. Just say “try me!”. När livet utsätter dig för svåra situationer, fråga dig inte “varför just jag?”. Säg bara ”Pröva mig!”.

Vision utan handling är bara en dröm.
Handling utan vision är bara tidsfördriv.
Vision med handling kan förändra världen.
MAHATMA GANDH


Worrying is like sitting in a rocking chair. It gives you something to do – but it doesn’t get you anywhere. Att oroa sig är som att sitta i en gungstol. Den ger dig något att göra, men du kommer ingenstans. 

Att oroa sig för morgondagen är som att betala räntan på det lån man inte fått.

Den som går och väntar på svårigheter får genomlida dem två gånger.

En frisk själ i en sund kropp.

Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars. Sikta mot månen. Även om du missar, landar du bland stjärnorna. 

Det är bättre att tända ett ljus än att förbanna mörkret.

Stop waiting for things to happen – go out and make them happen.


DAGENS INSATS:
Jag började att promenera på 4,1 km/h i 20 minuter, ökade sedan på till 4,3 km/h i resterande 13 minuter. Några fartiga låtar gjorde att jag fick upp pulsen riktigt ordentligt! Det kändes bra!!!


FRUKOST:
Havregrynsgröten från igår samt ett kokt ägg. 


När jag tog min promenad idag, kom jag på en idé, och det var att göra en citat och uttryck-blogg. Du hittar den här

Och sen, när jag letade efter fler bra uttryck, hittade jag den här videon - om att meditera i stunden :-).

Den här dagen hade mer att bjuda på. Jag fick ett lite tråkigt besked som tvingar mig att säga hej då till något jag tycker om... kanske till förmån för att på sikt kunna öppna en annan slags dörr. Tack vare att jag påmint mig om min egen styrka och förmåga (genom alla härliga citat och uttryck jag frossat i de senaste dagarna), kan jag nu välja att se allt detta som en stärkande utmaning. För jag kan. Jag har erfarenhet. Jag kommer att lyckas på ett eller annat sätt. 
Och jag har bestämt mig. Jag kommer också att fortsätta med min bättre hälsa-resa. Jag tänker definitivt inte ge upp bara för att det tillkommer ett stressmoment. Och jag tänker heller inte återgå till att trösta mig med godis eller andra sötsaker!


FREDAG:
Det är ledig dag för mig idag, så jag valde att gå upp lite senare än vanligt (jag lade ju mig också senare än vanligt... 01:00, tror jag att klockan var...).
Jag började med att dricka vatten och leta upp roliga appar till min citat och uttrycks-blogg och sen var det dags att börja promenera. Det finns fortfarande stunder när jag tänker att jag kanske skall gå en kortare sträcka, men när jag väl passerat 30 minuter säger jag PERKELE, och så är det bara till att fortsätta :-). Jag gick 40 minuter på 4,1 km/h i hastighet.
Jag märker också att jag har gott om möjligheter att meditera i stunden när jag promenerar (fokusera på andningen). Jag kan också försöka bearbeta alla dessa tusentals tankar som formligen forsar över mig. Men det gäller att se upp, så att man inte glider av bandet :-).

FRUKOST
Makrill i tomatsås, keso, kokt ägg och en halv avocado.

Och nu, bannemig, gott folk! Nu blir det pyssel!
Hälsa är ju så mycket mer än bara att motioner och att äta rätt :-).

Idag har jag bakat ett helt fantastiskt bröd, med massor av havregryn och anisfrön. Först trodde jag inte att det skulle lyckas, men det gjorde det :-). Vi åt lins- och majssoppa till. MUMS!

PRUTTVARNING UTFÄRDAS!


LÖRDAG:
Väcktes klockan 06:00 och började dagen med att dricka vatten, ta en magnesiumtablett, sitta vid datorn och gå på toaletten. Hmmm. Väldigt lös avföring! Huvva! Jag antar att det från gårdagens soppa... Som ju i o f s var väldigt god, och förhoppningsvis nyttig :-).

Jag startade på 4,2 km/h, men fick ganska snabbt tillbaka draget i höger yttervad. Jag gick i 15 minuter, men fick stänga av för att sträcka ut "muskeln".
Jag sänkte hastigheten till 3,8 km/h - och ökade på successivt till 4,1 km/h. Totalt gick jag i 40 minuter.

Det är nog bättre att jag börjar lite lågt för att öka på successivt... Nu var det säkerligen den högpulsiga musiken som fick mig att vilja gå fortare :-).

Jag ältar det som jag fick reda på i torsdags. Jag tänker tillbaka på drömmen jag hade samma morgon om att jag skulle bli lämnad ensam. Och det stämmer på ett sätt, dock inte det sätt som jag trodde. Snacka om att jag känner på mig saker!!!
Jag minns också att jag resonerade med mig själv om att det får bli ändringar i livet för att få det att funka. Och det stämmer också.
Så visst har jag styrkan inom mig. Jag vet att jag måste agera och när jag behöver hjälp. Jag är inte rädd för att skicka iväg en fråga till mina vänner och bekanta. Kanske får jag napp någonstans :-).
Under tiden får jag se till att läsa i livsbejakande böcker, hålla mig på min nya väg och ta mig hel ur det här!

FRUKOST:
Havregrynsgröt med frukt samt smörgås (gårdagens bröd blev verkligen en HIT!!!).

Efter ett givande samtal, ser jag med tillförsikt på framtiden. Jag skall passa på att ta mina kunskaper till nästa nivå och dela med mig av dem till andra. YES! Det här skall gå! Nya utmaningar står inför dörren :-)!

Jag gjorde en tavla för att påminna och inspirera mig till att fortsätta på den nya vägen:

Texten lyder:
Allting är möjligt hela tiden. Det enda som begränsar denna insikt är dina egna tankar, känslor och ditt livsmönster som lärt dig att livet skall vara på ett visst sätt.
Kjell Haglund

SÖNDAG:

Jag vaknade före 06:00, helt enkelt för att jag somnade tidigt igår. Det tar nog på krafterna att tänka nytt!!!
Sen har jag suttit vid datorn och betat av en massa roliga och viktiga uppgifter. Jag är på G.
Jag har också sorterat mina stämplar från Vilda Stamps (som jag inspirerar hos) i egna plastmappar... kategorivis... Nu hoppas jag att jag skall ha bättre koll på dem :-).

Klockan är nu 08:00, och magen har kurrat en bra stund nu, så nu tror jag att det är dags att väcka omvärlden med mitt promenerande och pulserande musik. Promenad före frukost är ju regeln :-).  

Jag promenerade 20 minuter på 4,2 km/h i hastighet, sänkte sedan ned till 4,0 km/h och höjde sedan till 4,1 km/h. Totaltiden är 40 minuter. Den största orsaken är givetvis takten på musiken... Det är svårt att gå i takt till lite långsammare musik när bandet vill att jag skall gå fortare. Jag vill rekommendera Lena Philipssons låt "Lena Anthem". Den öser! Och får mig att gå fort :-).

Jag känner ett visst drag i höger yttervad, men inte så farligt att jag måste stanna bandet :-)!

Avsikten är att öka på promenadtiden till 45 minuter nästa vecka :-).FRUKOST:
Havregrynsgröt.
Förresten! Jag vet inte om jag skall skutta av glädje eller inte, men jag tog mod till mig och vägde mig på min elektriska våg. Nu vet jag inte med säkerhet om jag gått ned i vikt eller inte eftersom jag inte vägt mig på den i samband med läkarbesöket, men jag vill gärna tro det. Enligt den väger jag 107 kg! Tjohoo!

Och faktum är att jag observerade igår att jag satt i soffan, kväll efter kväll, utan att äta vare sig godis, glass eller kakor! T o m fredagsmyskvällen och lördagen! Det var fanimej inte illa! Det här går ju bättre än jag trodde! På det här viset kan man ju "unna" sig något, om man skulle bli bjuden på något riktigt läskande.... Men i samma andetag som jag tänker detta - så tänker jag att det är fan så mycket bättre att ta med sig en frukt eller två - istället för att stoppa i sig socker, vitt mjöl och transfetter och annat tjafs! Nähepp! Ta reda på och gör dig beredd-mentaliteten råder här :-). Jag kan också lära mig att göra ett nyttigare snacks-alternativ - som jag tar med till festen :-). Yes! That's the spirit!

Vad har du lärt dig om dig själv den här veckan? 
Jag vill hitta ett mål att nå, så att golfbollar, stenar och sand får den plats i glasburken de förtjänar. 
Rädslor av olika slag har kommit fram. Jag söker efter strategier att hantera dem. Meditation kan vara ett sätt. Tänk på andningen!
En livsomvälvande utmaning dyker upp och jag väljer att utmana den istället för att gå under utav den. Kom igen bara - låt mig visa vad jag går för! Nu är det dags för något nytt!
Jag märkte att jag inte ätit eller varit sugen på godis den här veckan :-)! Det är stort!
Jag har också insett att jag har alla förutsättningar för att lyckas med min hälsoresa, med tanke på att jag inte har några barn som "tar min tid i anspråk". Jag är herre över mitt liv, och det är dags att bli en ansvarstagande kapten som styr skutan i rätt hamn :-).

Resultat:

Jag har ökat från 3,9 km/h till 4,2 km/h i hastighet och med 10 minuters extra promenadtid den här veckan! DET ÄR JU TOPPEN!
måndag: 34 min före frukost, 3,9 km/h.
tisdag: 40 min före frukost 3,9-3,7-3,8-3,9-4,0 km/h.
onsdag: 40 min före frukost 3,9-4,1 km/h.
torsdag: 33 min före frukost 4,1-4,3 km/h.
fredag: 40 min före frukost 4,1 km/h
lördag: 40 min före frukost 4,2-3,8-3,9,-4,0-4,1 km/h.
söndag: 40 min före frukost 4,2-4,0-4,1 km/h

2 kommentarer:

evalena

Go girl! Du fixer detta :)
Kram

Maria

Jag beundrar din målmedvetenhet och ditt inspirerande och underhållande sätt att skriva på.

Stort lycka till Sari!

Maria

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill säga något :-).