CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

måndag 9 januari 2012

Vecka 2 - 2012

MÅNDAG:

En ny vecka! Så härligt!
Jag gick 43 minuter på 4,1 km/h i hastighet. Men innan jag kunde börja gå, var jag tvungen att justera gåbandet... Det hade åkt in för mycket till höger och började att skava. Och innan jag hade fått ordning på det, hade jag förlorat dyrbar tid. Men jag sade till mig själv när jag promenerade, att du kommer att hinna. Du får bara korta ned tiden framför datorn samt effektivisera morgonrutinerna.

Jag var dock inte helt hundra på G idag att följa de ösigaste låtarna, så jag valde lite lagom-takt-låtar...

FRUKOST:
stekt ägg-smörgås, tomater och proviva med jordgubbssmak

LUNCH:
ravioligratäng, broccoli-blomkål-morot-blanding

MIDDAG:
currykyckling, fullkornspasta och grönsaker + 2 havre- och fruktpannkakor (sanna-plättar)

TISDAG:

Jag kände mig trött, så jag gick upp något senare och lät mig sitta framför datorn lite längre än vanligt. Sen blev jag ännu tröttare och lade mig en stund. Jag pratade högt för mig själv med avsikt att affirmera styrkan i att fortsätta på den sunda vägen. Jag låg inte särskilt länge utan gick upp och började att gå. Jag kände mig förkyld i början, men strax gick känslan över. Jag fick lust att öka takten och gjorde så hela tiden under min 45 minuter långa promenad. Jag startade lågt, på 3,0 km/h i hastighet och slutade på 4,4 km/h. Det drog inte en enda gång i höger yttervad, vilket givetvis kändes jättebra!

Jag ringde till vårdcentralen för att jag inte fått någon remiss till en dietist. Jag ville samtidigt ha en återbesökstid till läkaren som bett om att få träffa mig igen i februari. Tydligen finns inte han kvar där. Jag bad om att få en tid hos en person som är sympatisk till min viktminskning, och det var tydligen en önskan som sköterskan inte var beredd på, då hon sade att hon inte visste vem hon skulle kunna rekommendera. Jag var tyst en stund och sade sedan att i praktiken borde hon väl kunna rekommendera allihop (för patientbemötande-etiken borde väl vara högt prioriterad). Hon blev nog lite perplex och menade på att hon inte tänkt så värst mycket på detta tidigare. Jag blir tveksam till att träffa läkaren överhuvudtaget, men jag vill samtidigt få det svart på vitt att det blivit förbättringar i mina värden :-). Så jag får väl bita i det sura äpplet och inse att det här är dagens vårdcentralservice på högsta nivå :-(.

FRUKOST:
risgrynsgröt med en klick bregott

LUNCH:
fullkornspasta, currykyckling och rotsaksblandning

MIDDAG:
lins- och majssoppa + ostmackor

ONSDAG:

Jag vaknade tidigt och gick sedan upp strax före 05:00. Jag promenerade 30 minuter på hastigheter mellan 3,9-4,3 km/h. Jag tog ut mig rätt så rejält de första 20 minuterna, vilket fick draget i höger yttervad att komma tillbaka. Jag orkade helt enkelt inte köra hela 40 minuter.

Min avföring är väldigt lös och gulaktig nuförtiden. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Jag äter inget godis, dricker ingen läsk, äter inte kakor, bullar eller glass. Jag äter grönsaker varje dag. Jag försöker att ha havregryn som bas i många rätter - t ex havregrynsgröt, sanna-plättar, hembakt bröd... Kan det vara orsaken? Jag har i o f s gjort en väldigt gul lins- och majs-soppa... Kan det vara orsaken? Jag använder riktigt smör eller olja till stekning och Bregott på smörgåsen. Det kan givetvis vara en mängd olika faktorer som bidrar till den lösa magen, men fiberbrist kan det verkligen inte bero på :-)!!! Därtill äter jag ägg flera gånger i veckan. På det stora hela har jag förbättrat mina matvanor avsevärt. Det skulle vara bra att få reda på varför avföringen blir så konstig när jag förbättrar matvanorna...

FRUKOST:
2 fullkornsmackor med bregott och kokt ägg, 1 glas proviva jordgubb

LUNCH:
en GI-rätt måltid från Ola Lauritzon... Jag blev inte särskilt mätt av den, men det var i alla fall en måltid jag kunde finna utan lök, svamp och paprika... Så den får väl duga i nödfall. Men jag måste definitivt komplettera med något annat... Kanske en smörgås eller något liknande, för jag var hungrig redan två timmar senare...

MIDDAG:
majs- och linssoppa och mitt goda havrebröd med ost

TORSDAG:

Dagarna går... Det är redan torsdag... Yes!!!! Och jag är på G! Fy fasiken vad skönt det känns!
Jag börjar senare idag, så jag passar på att ta det lugnt och göra lite praktiska saker innan jag sätter igång med promenaden. Idag gick jag 46 minuter på hastigheter mellan 3,9-4,3 km/h. Jag ökar på successivt för att undvika drag i höger yttervad.
Lena Philipssons "Lena Anthem" fick vara finallåt idag! Det är bra med ös i den, så den passar ju bra :-). (Den är från 2004 - och håller än!!!!)


Psst!
Jag fick syn på vågen och fick sån lust att väga mig... Jag var lite rädd för det först, men vågade sen. Jag ville ju inte bli besviken, menar jag...
Men så visade siffrorna 106,4 kg. Vah? Är det sant? Tjohooo! Jag har gått ned lite grand - enligt min elektroniska våg. Och även om inte totalsumman stämmer överens med vårdcentralens våg, så betyder det ju ändå att jag är på rätt väg :-). Yes! Det här ger mig kraft att fortsätta :-). Och tänka sig att jag inte druckit LÄSK på länge... Och inte varit på snabbmatsrestauranger och ätit Mc Anka-mål, pizza eller kebab! Fy fan vad bra du är, Sari!!! Krama om dig nu!

FRUKOST:
Havrebröd med kalkon- och äggskivor.

LUNCH:
Tonfisk-, bön- och majs-gryta och pasta och banan.
Jag började med att hacka vitlöksklyftor och bryna dem i olja och smör - tillsammans med massor av kryddor: svart- och vitpeppar, salt, cayennepeppar, paprikapulver, ingefära, chilipulver. Sedan hällde jag i krossade tomater, majskorn, tonfisk i vatten samt blandade bönor. Jag avslutade med att hälla i en stor påse wokgrönsaker. Jag kryddade med bra grönsaksbuljong - inhandlad i hälskostaffär.

MIDDAG
fänkål, morot, stekt bacon, stekt halloumi, tomater, avocado, bovete
keso och mango

FREDAG:

Yes! Idag kom jag förbi 3 km-strecket!!!! På 45 minuter i hastighet mellan 4,0-4,4 km/h lyckades jag spräcka det "förväntade" 3 km-strecket. Det sägs ju att man skall gå 3 km om dagen... Och det har jag gjort idag!
Easy does it! Det känns väldigt roligt!

FRUKOST:
kokt ägg, keso, makrill i tomatsås

LUNCH:
tonfiskgryta med pasta och banan, morötter och fänkål

MIDDAG:
keso, banan, ägg, grillad kyckling
(jag såg något liknande alternativ på svenska biggest loser - och jag trodde aldrig att man kunde hålla sig mätt, men tro mig... det gjorde jag... det var ingen överdrivet stor portion - utan lagom kan jag tänka mig... och det bästa av allt är ju att bananen stillar ju sötsuget - så då behöver jag inte ens längta efter något gott efter maten :-)...)

LÖRDAG:

Upplevelserna från veckan stressar mig. Min existentiella trygghet hotas, vilket medför att jag inte kan sova ordentligt. Jag vaknade före 04:00 i morse och jag kan inte sluta grubbla. Det är mycket som står på spel. Och även om jag intalar mig att jag inte kan göra något åt saken de närmaste två veckorna, så stressar det mig. När det kommer till pengafrågor har jag alltid haft svårt för att bara ignorera dem och ta det lugnt. Jag funderar på att slå risktagandet ur hågen och söka hitta en säkrare väg.

Efter två stycken toabesök var jag ju bara tvungen att väga mig :-). 105,3 kg visar vågen nu :-). Yes! Det går ju bra det här :-)!

Jag var klar för en promenad kl 06:00. Jag gick i 45 minuter på hastigheter mellan 4,0-4,6 km/h. Jag höll mig på 4,6 km/h i säkert en kvart :-). När jag ökade på från 4,4 till 4,5 började det kännas i vaden, men jag gav inte upp. Jag anpassade stegen till musikens takt och fick det att funka i 3,25 km! Yes!!!

FRUKOST:
risgrynsgröt med en klick bregott...
Det får helt enkelt duga idag... nu när jag glömt att planera för havregrynsgröten... grynen skall ju helst ligga i vatten över natten...

LUNCH:
tonfisk- och grönsaksgryta med fullkornspasta + morotsstavar och små fänkålsbitar
MIDDAG:
keso, ägg, kyckling, banan - det ser jag fram emot :-)!

SÖNDAG:

Söndag morgon. Jag vaknade kl 06:20. Jag väcker mig långsamt till liv, surfandes på nätet, drickandes vatten. 
Och så fick jag idén att titta i Sannas matbok... Slumpen gjorde att jag fick upp IFD-matens grundregler. 
 • grönsaker (vitlök, chilipeppar, spenat, gröna grönsaker, sötpotatis, morötter, linser (är det en grönsak???)
 • fisk (sill, makrill, vildlax (det går ju inte att få tag i), tonfisk, regnbågsforell, sardiner, ostron)
 • olja (oliv- och rapsolja, hasselnötsolja, avocadoolja, hampfröolja, mandelolja)
 • kryddor (vitlök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar, curry)
 • böner och legymer 
 • kött och fågel (frigående och gräsätande vuxna djur - nötkött, gås, anka)
 • frukt (undvik stora mängder - ät gärna blodgrape, citron, hallon, jordgubbar)
 • nötter (mandel, hasselnöt, pekannöt, macademianöt, cashewnöt)
 • bröd och müsli (fullkornsprodukter (i måttlig mängd), pumpernickel, rågbröd, fullkornsbröd, osötad müsli)
 • gryner och pasta (råris, korn, fullkornspasta, couscous)
 • mejeriprodukter (keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost, mozzarella)
 • drycker (morotsjuice, tomatjuice, svart eller grönt te, örtte, källvatten)
Jag började med att gå på 4,1 km/h och avancerade sedan rätt så fort till 4,5 km/. Efter en halvtimma fick jag ont i mitt högra smalben. Det var bara till att stänga av. Det är bättre att ta det lugnt - så att jag orkar hela sträckan nästa gång. Jag måste lära mig att jag inte skall ta i för kung och fosterland, bara för att musikens takt lockar till det :-). Så det blev 31 minuter idag på promenadbandet. Men jag ser ju fram emot eftermiddagens träning med Anna! Det skall bli skoj!
Jag rodde lite och tränade sedan med styrketräningsmaskinerna... Det är nog bra att få någon slags variation i sin träning. 

Middag med Anna på stan? Se nu till att välja BRA mat!

FRUKOST:
Havregrynsgröt med blåbär och hallon.
LUNCH:
kyckling- och kikärtsgryta med massor av grönsaker - grovt bröd till
MIDDAG:  
Vet inte riktigt vad det blir...

Vad har du lärt dig om dig själv den här veckan? 
 • När du känner dig trött, piggnar du till när du börjar gå på bandet :-).
 • Det går framåt, sakta men säkert. Behåll tron på det du gör - även om resultaten uteblir :-)!
 • Låt dig inte förföras av program som Biggest loser... De som är med i programmet har ju proffshjälp hela veckan. De tränar flera gånger om dagen och får hjälp med att äta rätt. Du gör så gott du kan, och som du ser börjar det ge resultat. Om du vill få bättre resultat, så måste du röra på dig mer! Men ta det lugnt. Hellre att det går framåt än att du skall tröttna och bli sittande!
 • När du börjar älta eventuella problem/stressa över din framtid och ekonomiska situation - se till att göra något konstruktivt istället för att stressa upp dig för att du inte kan sova. Gå upp och gör något som hjälper dig att sortera tankarna!
 • Ta det lugnt med hastighetsökningen på promenadbandet... Även om det gick bra "igår", så kanske det inte gör det nästa dag. Ge kroppen en chans att orka med det hela :-).

Delmål 1:
Gå, för att förbättra din grundkondition samt sänka blodtrycksvärdet inför läkarbesöket den 27 januari!

Resultat:

måndag: 43 min före frukost 4,1 km/h
tisdag: 45 min före frukost 3,0-4,4 km/h
onsdag: 30 min före frukost 3,9-4,0-4,1-4,2-4,3-3,9 km/h
torsdag: 46 min före frukost 3,9-4,3 km/h
fredag: 45 min före frukost 4,0-4,4 km/h (3,1 km)
lördag: 45 min före frukost 4,0-4,6 km/h (3,25 km)
söndag: 31 min före frukost 4,1-4,5 km/h + träning med Anna på Angereds gym

1 kommentarer:

Anonym

Hej Sari

Nu är du på rätt väg. Den jobbigaste tiden är i början innan man verkligen ser att det händer något. Inte bara på vågen utan även i sitt tänkande. Det går faktiskt att sitta i soffan utan att moffa en massa onyttigheter, man fixar det om man ger sig sjutton på det.

Keep up the good work!!!

Kram Tina

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill säga något :-).