CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

måndag 6 februari 2012

Vecka 6 - 2012

MÅNDAG:
Den åttonde träningsveckan börjar idag. Yes :-)! Snart har jag levt med ändrade vanor i två månader. Viktminskningen går sakta, sakta, men jag märker av resultaten. På vågen, dock inte i kroppen. Jag antar att det är det farliga innerfettet som försvinner... 
Idag skall jag till dietisten och det skall bli spännande att höra vad hon har att säga om mitt sätt att tackla min väg till bättre hälsa-resan.

Idag hinner jag inte med två promenader, men jag får se till att göra det bästa jag kan av den promenad jag faktiskt hinner med. Jag skall vara på Hisingen kl 08:00. Det innebär att jag skall igenom rusningstrafik och annat tjafs!

Fortfarande är det tusen och en tankar som strömmar i huvudet när jag promenerar... Tanken på de fina skorna får mig att le. Tanken på att ha möjligheten att välja vad jag vill ger mig styrka

PROMENAD 1:

30 minuter, hastigheter mellan 4,8-5,2 km/h tog mig 2,53 km framåt.


FRUKOST:
Havregrynsgröt

LUNCH:
Lins- och kycklinggryta med knäckebröd

MIDDAG:
Broccoligratäng och fazers surdegsbröd... (pruttvarning utfärdas)
...

Dietistbesöket gick bra :-). Hon var nöjd med att jag börjat promenera - då hon syftade på att det var en bra träningsform. Hon tyckte också att jag åt bra, kanske för mycket fibrer - med tanke på den lösa avföringen. Hon tyckte gott och väl att jag kunde äta bröd - helst knäckebröd :).
Hon tycker inte att man måste börja promenaderna på tom mage. Lite socker i kroppen är bra - t ex från ett glas med nypon- eller blåbärssoppa eller en apelsin :). Sockret gör att jag inte bryter ned muskler och något annat...
Hon poängterade också att vi är genetiskt förutbestämda att se ut på ett visst sätt och att kroppen jobbar mot att nå sin idealvikt. Hon sade också att jag skall vara tålmodig när det inte går så bra (fort). Hon tyckte att viktminskningen på 1 kg/vecka är bra - kanske lite för bra... En takt på ett halvt kilo per vecka, tyckte hon var normalt.
Hon ansåg inte att man skulle följa LCHFs råd - där man utesluter bröd, pasta o s v... Inte heller rotsaker behöver vara borta från min kost, speciellt med tanke på att jag kanske har en känslig tarm, när jag pruttar och fiser så fort jag ätit grovt bröd. Det gäller att vara snäll mot magen, och då är t ex potatis bra mat för mig :.).Så även bröd. Det kändes ju bra - för då kan jag ju fortsätta baka det goda brödet jag fått recept på. Jag kan också fortsätta laga mat som jag gjort.Därtill var det bra att jag kan äta keso.
Jag har en ny tid om sex veckor.  Jag tycker att det är bra med kontroller, för då har jag något att sträva mot...


TISDAG:



PROMENAD 1:

30 minuter - hastigheter 4,9-5,1 km/h = 2,5 km.
En massa tankar bara mal sig genom huvudet... Jag försöker att andas, tänka på skorna och tänka att allt är möjligt. Jag gör allt, men ändå rusar tankarna in och ut i huvudet! Det är svårt att fokusera och jag känner mig kroppsligt trött! Ögonen rinner och det är jämmer och elände idag :-(.

PROMENAD 2:
Det var inte med hundra procent lust att testa mina gränser jag som jag ställde mig på bandet den andra gången. Jag gick på och tänkte vid promenerade 2 km att det är ingen skam att sluta här. Men så kom det en låt som fick mig att promenera de sista metrarna, och det är jag glad för... För på det här sättet kom jag över 5 km-strecket idag. På en timma!
Gött!
Jag promenerade således 30 minuter på hastigheter mellan 5,0-5,3 km/h och kom 2,6 km framåt.Yes! Nu är jag nöjd med min prestation!

FRUKOST:
Havregrynsgröt m banan

LUNCH:
Kyckling- och linsgryta + knäckebröd

MIDDAG:
Broccoligratäng, bacon och smörgås


ONSDAG:



PROMENAD 1:
30 minuter på 5 km/h = 2,5 km. 
Idag är jag inte lika förvirrad av alla tankar. Det gick rätt så bra att fokusera. Jag tänkte mycket på intrycken från programmet "Mot alla odds", som jag såg igår. Jag menar, kan dessa 10 människor med funktionsnedsättningar av olika de slag motivera sig till att gå över en mil - kanske två - per dag - i Afrikas hetta - så kan väl jag gå minst 5 km om dagen här - i mitt vardagsrum!

Jag vill ställa om hjärnan till att vilja promenera även på kvällen - efter jobbet. Nackdelen är väl att jag är så himla hungrig när jag kommer hem vid halv sju-tiden, att jag nästan måste äta så fort jag kommer innanför dörren. Kanske får jag ta ett bättre mellanmål på eftermiddagen, för att kunna skjuta fram tiden... Eller så får jag vara nöjd med den prestation jag gör varje dag. Men det är helt klart att det kräver tankeverksamhet kring hur jag skall lösa det. Jag som brukar tugga i mig lite nötter och torkad frukt som mellanmål, klarar mig inte så länge på det...
Och precis efter maten orkar jag ju inte gå... Inte förrän, kanske en timma senare. Och det finns ju alltid något tv-program jag vill se. Det är väl där kruxet också är... Jag är rätt så nöjd med att få sitta i soffan efter jobbet, utan att känna några måsten - när jag vet med mig att jag gjort mitt på morgnen :-). 
Jag skall klura vidare!
Och jag är mycket väl medveten om att alla hinder sitter i huvudet.


PROMENAD 2:
30 minuter på 5 km/h = 2,5 km.

FRUKOST:
Keso, makrill, ägg, tomater

LUNCH:
Kycklinggryta + knäckebröd

MIDDAG:
GI-kycklingrätt (Lauritzon)


TORSDAG:



Ja, jag undrar vilket steg jag är på idag...
Inte följande: Jag tänker inte göra det eller Jag kan inte göra det...
Men definitivt: Jag vill göra det och Hur skall jag göra det? och Jag skall försöka att göra det.
Kanske t o m här... Jag kan göra det och Jag kommer att göra det
Och slutligen... JAG GJORDE DET!

Jösses, så skönt det skall kännas när jag nått målet och sedan lever för att hålla mig kvar där :-).
Faktum är att jag inte har något sötsug, fastän jag ibland ser godis- och sötsaksreklam på tv. Det sätter inte igång någon salivproduktion i munnen. Det känns bra! Hjärnan retas lite ibland... Men jag tänker inte ge efter. Så fan heller!


PROMENAD 1:
30 minuter på hastigheter mellan 5,0-5,3 km/h tog mig 2,56 km framåt. Yes!
Jag promenerade i mina foppatofflor, eftersom mina hälar och hälsenor på senare tid uttryckt att det gör ont om jag går i bara strumporna.
Jag skulle vilja hitta ett par träningsskor som är lätta, vädrande och stödjande och komfortabla. Men var hittar jag det? Jag hatar när fötterna är varma!

PROMENAD 2:
30 minuter på hastigheter mellan 5,0-5,3 km/h tog mig 2,61 km framåt. SUPERDUPERBRA, JU!

Det är lite trist bara att jag har ont längst fram på långton på höger fot... Troligtvis är det de nya promenadskorna som gjort det med sin nivåskillnad i sulan... Attans, vad ont det gör, bara man stöter till golvet... AAAAJ! Jag tror banne mig att jag har en blåsa eller något!

FRUKOST:
Kokt ägg, makrill, keso, tomater

LUNCH:
Kycklinggryta + knäckebröd

MIDDAG:
Rester: broccoligratäng, blomkålsmos, danskt grov-bröd, blåbär till efterrätt

FREDAG:


PROMENAD 1:
30 minuter på hastigheten 5,0 km/h tog mig exakt 2,5 km framåt.
Idag hade jag återigen många tankar att bearbeta. Det var inte lika lätt att promenera som det var igår. Men jag gjorde det åtminstone. Ibland känns det bra motigt att hålla ut i 30 minuter, men det viktiga är nog att göra det.
Igår log jag mer - åtminstone på andra promenaden.

Nu tar jag lite blåbärssoppa för att se om jag får lite mer kraft till nästa promenad :).

PROMENAD 2:
30 minuter på hastigheten 5,0 km/h tog mig exakt 2,5 km framåt.
Jag dras med negativa tankar om min förmåga. Jag känner att jag knappt orkar med att gå på 5,0-hastigheten... Men så tar jag mig en titt på snittsummorna genom veckorna, och då blir jag faktiskt glad! Och det borde jag banne mig bli... För kolla här:

VECKA 1 - 30 minuter på hastighet 3,8
VECKA 2 - 30 minuter på hastigheter mellan 3,8-4,3
VECKA 3 - ca 40 minuter på hastigheter mellan 3,9-4,1
VECKA 4 - ca 40 minuter på hastigheter mellan 3,9-4,4
VECKA 5 - 45-50 minuter på hastigheter mellan 4,0-5,3 - drygt 3 km
VECKA 6 - ca 50 minuter på hastigheter mellan 4,3-5,3 - ca 4,3 km
VECKA 7 - ca 55 minuter på hastigheter mellan 4,5-5,5 km - ca 4,5 km
VECKA 8 - 60 minuter på ca 5,0 i hastighet - 5 km

Så visst fan går det framåt!!! Och visst fan har jag rätt att vara nöjd med mina prestationer!!!

FRUKOST:
Havregrynsgröt och kokt ägg + banan

LUNCH:
GI-måltid - med kyckling

MIDDAG:
Räkbaguette

LÖRDAG:

OJ DÅ... IDAG BLIR DET EN DJUPDYKNING I MITT INNERSTA... DET ÄR NOG BRA, DET!!!
Usch o fy för den lede, en sån morgon! Jag är inte alls på humör, vare sig för det ena eller det andra. Jag vet inte om det är gårdagens räk-baguette som satt griller i huvudet på mig eller vad det är. Jag känner mig väldigt olustig. Jag har svårt att fokusera på det jag skall göra. Istället oroar jag mig för vad jag skall äta på eftermiddagen/kvällen när jag är och pysslar med några bekanta. Är jag nervös för att möta dem eller vad handlar denna olust om? Kanske är jag väldigt obekväm i nya situationer där jag inte har kontrollen... Jag vill inte frestas till att beställa en pizza, bara för att "alla andra" gör det. Det samma gäller en pysselträff längre fram - en hel helg... Jag vill ju äta vettigt, men bara tanken på att vistas med så många människor, som kanske äter godis och annat gott på kvällen, får ju mig att bli rädd... Jag vill inte ställa till för mycket besvär när det kommer till specialkost... och så vill jag inte sitta där och känna att jag är utanför när jag inte "kan" välja att äta kladdkaka och allt annat som serveras. Jag menar, det är ju något som vi alla har betalt för, och då har vi ju "rätt" till det... Jag har helt enkelt inte kommit till den punkten att jag är nöjd med att ha VALT att äta nyttigare. Det är en tankeprocess som verkar begränsa mig... Så därför borde jag ju verkligen åka till pysselträffen idag - efter jobbet - för att visa för mig själv att jag kan, både förbereda mig och hålla mig till min plan :-).
På senare tid har jag blivit lat när det kommer till pyssel. Jag ids inte kånka på för mycket saker till träffarna. Oftast har jag med mig för mycket saker som jag inte hinner använda, så då har jag bestämt mig för att minska ned på bördan. Och det är väl bra, på sitt sätt :-).
Med tanke på att jag bara skall vara där i några timmar, låter jag även denna bekvämlighetstanke guida mig i valet av pysselsaker. Det blir färgläggningspennor, stämpeldyna, akrylkloss, papper och några stämplar från Vilda Stamps som följer med idag.
Dessutom skall jag pyssla hela dagen här hemma imorgon. Jag får tre pysselgäster på förmiddagen + en Mary Kay-försäljare senare på eftermiddagen. Jag är övertygad om att jag är nervös inför de två "nya" personerna i mitt hem. Vad kommer de att tycka, far igenom mitt huvud, men jag vet att jag borde vara nöjd med det jag har - då jag inte kan något just nu mycket för att åstadkomma en förändring. Jag är en person med alldeles för mycket saker och kläder i mitt hem. Detta ger mig ångest. Därtill är det jobbigt att bara börja slänga bort kläder - som inte är i rätt säsong... Jag har givetvis som mål att gå ned i vikt, och sedan slänga eller skänka bort dem, men inte nu. Det är inte rätt läge. Ibland känns det bara omöjligt jobbigt att ta itu med rensningsprojekt. Det är sådant jag hinner med när jag är arbetslös... Om jag skall börja med det nu, kommer hemmet att se ut som ett Taikonläger, länge, och det har jag ingen lust med! Jag vill kunna ha vardagsrummet i presentabelt skick. Det är mitt mysrum, och så vill jag ha det...
Jag har för mycket av allt, helt enkelt. Det är något jag skulle vilja lära mig att hantera. Rensa bort - ta bilder - lägga upp på min till salu-blogg, facebook och andra till salu-platser, för att få in lite pengar och samtidigt rensa upp här hemma.
Mycket av detta tänkande tar min energi och skapar ångest! Det är uppenbart.
Därför är det givetvis bra att jag tränar mig i att låta folk se mig som jag är - samtidigt som jag lär mig att hantera min oro inför detta...

PROMENAD 1:
30 minuter på hastigheten 4,8 km/h tog mig 2,4 km framåt.
Att promenera med foppatofflor hindrar mig från att gå fort, eftersom bandet slirar som en tok. Jag har dock för ont i fötterna för att kunna gå utan skor.
Detta är ett faktum jag inte kan bortse ifrån... Jag kände dåligt samvete under hela promenaden, för att jag inte var på 2,5-hastigheten som jag varit de senaste dagarna... Men så här efteråt, inser jag ju att jag inte kunde gjort så mycket annat.
Det var mycket som tyngde mig idag, det ser jag ju nu - när jag skrivit av mig... , vilket bidrar till att jag inte kan fokusera.
Då är det ju fantastiskt bra att jag faktiskt tog mig till promenadbandet och gick min halvtimma... Även om det kändes som pest, pina och senapsgas.
Faktum är att jag tror att mina dubbla promenader utan skor har bidragit till att jag fått mer ont på sista tiden. Detta är ett ahá-ögonblick!



FRUKOST:
Havregrynsgröt, kokt ägg

LUNCH:
Ägg- och kalkonbaguette, tomater



MIDDAG:
Kycklinggryta

Det bjöds på en massa gott på pysselträffen igår... Det var allt från skum-munkar till havrekakor, fruktpaj m m. Jag stod där och var nästan beredd att smaka lite av allt, men så hejdade jag mig. Jag sade till mig själv att om jag skall nå mitt mål, så får jag hålla mig till frukten som fanns där. Så jag mumsade i mig vindruvor och banan istället.


SÖNDAG:

Jag tror att jag har ätit för mycket bröd den här veckan, för idag visar vågen på 103,1 kg. Jag har alltså gått upp 3 hekto sedan förra veckan. I o f s har blödningarna avtagit, så det kan ju också ha en påverkan.
Idag måste jag fortsätta städa här hemma, så att hemmet är i någorlunda presentabelt skick.
Jag har dessutom otroligt ont i hälsenorna, så det kanske är bra om jag tar bara EN promenad idag... Jag tillåter mig att ta det lugnt den här helgen. I nästa vecka blir det promenera av - kanske i en takt som känns ok - med skor, inte foppatofflor! Jag måste vara rädd om mina hälar och hälsenor! Annars kan jag ju inte gå alls ...
Med tanke på att det är söndag, och klockan inte är mer än halv sex, tänker jag inte vänta med att äta till efter promenaden... Det blir nog i senaste laget, om jag börjar trampa vid 08-tiden. Det är ju ändå söndag, och jag vill skona både grannar och sambo den här gången.
Jag har tänkt att baka bröd och göra finsk korvsoppa idag. Jäsningen tar ju en evig tid, så då är det ju bättre att lägga ned tiden på det :-).

Ingen promenad idag...
Jag bestämde mig för att låta hälsenorna vila idag...
Det var mycket att stå i ändå, under dagen, med brödbak, matlagning, pyssel med kompisar m m....

PROMENAD 1:




FRUKOST:

Keso, blåbär, banan, kokt ägg

LUNCH:
korvsoppa + bröd

MIDDAG:

broccoligratäng + fruktsallad


Vad har du lärt dig om dig själv den här veckan? 


Jag känner mig lite otålig med viktminskningen - med tanke på att det inte märks i kläder o s v... Men jag vill överösa mig med tålamod och goda tankar!Det är bra att stanna upp och uppskatta det jag gör... 

Jag har faktiskt ökat promenadsträckan den här veckan till 5 km om dagen. 

Jag är rädd för nya situationer - med nya människor - och nya matfrestelser - i mitt hem eller på annan ort. Jag försöker och vill lära mig att planera för dem på ett annat sätt. 
Jag är också rädd för att visa upp mitt hem (läs mitt innersta - som jag kanske själv inte ens vill veta av) när det är som stökigast - eller när det är i ordning. Även när jag städat upp det, vet jag att jag har för mycket saker som inte får plats. Därför blir det akutstädningar som inte håller i längden. Detta oroar mig jättemycket. 
Därför är det bra att bli medveten om det här och faktiskt agera för en förändring. 
Nästa steg måste ju bli att lära sig släppa taget om myckenheten - för att ge plats åt lugn och ro samt stolthet över en lagom mängd med saker. Det känns som om jag är styrd av mina saker istället för att jag skall styra mina saker (Fight Club-kommentar). 
Detta, precis som övervikten, är säkerligen symptom för något jag inte bearbetat, troligtvis för att jag inte ens vet vad jag skall bearbeta. 
"Tror jag", att sakerna ger mig trygghet? Vad står detta ägande för? Vad står denna övervikt för? Är det mindervärdeskomplex? Det vore intressant att ta reda på!!!



Resultat:

måndag: 30 min 4,8-5,2 = 2,5 km 
tisdag:30 min 4,9-5,1 = 2,5 km + 30 min 5,0-5,3 = 2,6 km = 60 min/5,1 km
onsdag: 30 min 5,0 = 2,5 km + 30 min 5,0 = 2,5 km = 60 min/5 km
torsdag: 30 min 5,0-5,3 km = 2,56 km +30 min 5,0-5,3 = 2,61 km = 60 min/5,17 km
fredag: 30 min 5,0 = 2,5 km + 30 min 5,0 = 2,5 km = 60min /5 km
lördag: 30 min 4,8 km = 2,4 km 
söndag:

1 kommentarer:

Anonym

Heja Sari vad duktig du är!!!

Vad kul att du kommit så här långt. Fortsätt framåt och fokusera på ditt mål så kommer du att fixa det.
Själv har jag slarvat medvetet med mina promenader ett tag men har nu börjar med de igen. På med varma kläder och sen ut och gå trots -13 grader. Det är lite kallt om nosen men gud så skönt att komma igång igen.

Keep up the good work

Många kramar Tina

Skicka en kommentar

Vad kul att du vill säga något :-).